Energienieuws: Rutte III verhoogt energiebelasting

2,902 Views

De nieuwe regering verlaagt de belastingen in de breedte, hebben analisten en media afgelopen weken sinds de geslaagde kabinetsformatie uitgerekend. Rutte III heeft echter wel een verhoging van de energiebelasting in de planning.

2017 11 01 energiebelastingDoor de tijdelijke verhoging van de energiebelasting in 2018 en 2019 zal de energierekening van veel bedrijven en huishoudens volgens energievergelijker Pricewise komende jaren stijgen. Wijzigingen in de energietarieven uiteraard buiten beschouwing gelaten. Het is complexe materie maar hier de twee belangrijkste componenten even op een rijtje.

Energiebelasting

In 2018 en 2019 stijgt de energiebelasting tijdelijk door een maatregel uit het energieakkoord. Dit zorgt voor extra kosten op de energierekening, berekende Pricewise afgelopen week. Daar komt een extra belastingverhoging bij die naar verwachting na 2018 ingaat want in het regeerakkoord wordt een andere verdeling van de energiebelasting aangekondigd. Dat is nog niet alles. Om huishoudens tegemoet te komen in de kosten voor energie, krijgt iedereen met een elektriciteitsaansluiting een belastingvermindering in 2017. In het regeerakkoord staat dat deze belastingvermindering omlaag gaat.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Naast de verhoging van energiebelastingen en de verlaging van de belastingvermindering staat er ook nog een verhoging van de Opslag Duurzame Energie op het programma. Deze ODE is een belastingopslag die de overheid in 2013 heeft ingevoerd om investeringen in duurzame energie te subsidiëren en zo de energiedoelen uit het Energieakkoord te realiseren. Volgend jaar moet hiermee ruim 1 miljard euro worden opgehaald.

Lees verder: Pricewise

Logo Alphen Energie

Over ons

Alphen Energie verzorgt de collectieve inkoop van energie voor bedrijven en organisaties in Alphen aan den Rijn en omgeving. Deelnemers besparen jaarlijks gemiddeld € 7.300 euro, ofwel 37 procent, op de kosten van gas en elektriciteit. Zaken als overstap en contracten worden allemaal geregeld voor deelnemende bedrijven. Alphen Energie is een initiatief van het Alphense bedrijf EnergyProof.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor informatie en updates rondom Alphen Energie, we beloven je niet te spammen!

Contact